Idag tänkte vi berätta om ett sätt att träna på gymmet som både kommer att bespara dig tid, samtidigt som det även får upp din puls lite mer än vanligt när man kör vanliga styrkelyftsövningar på gymmet.
Reps och set
Det vi pratar om är alltså som rubriken lyder, nämligen superset. Innan vi förklarar vad superset är så kommer för den som inte har stenkoll på gymtermerna en kortare förklaring vad ett set är för något. Ett set kan kort översättas till ”en omgång”, ”en runda” och så vidare. Ett set består av ett antal reps, alltså repetitioner av den övning du kör. Så exempelvis om du kör bänkpress på gymmet så kanske du kör åtta repetitioner varje gång du kör, det innebär alltså åtta reps per set.Vanligt är att man kör tre set per övning och därefter så byter man till en annan övning, endera för samma muskelgrupp eller en annan. Det beror alldeles på hur många dagar man tränar per vecka och om man således tränar en muskelgrupp per dag eller om man kombinerar två stycken på samma dag. Det varierar också om man föredrar att träna klart en muskelgrupp eller om man kör varannan. Hursomhelst så är det här vi kommer in på superset.
Superset
Principen med superset är väldigt enkel; du kör en övning, exempelvis bicepscurl, och när du har kört klart repetitionerna på det så släpper du skivstången och går direkt över till hantlarna och kör ett set hantelcurl direkt efteråt. Det finns flera varianter av superset och det som är allra vanligast är inte att man kör som vi nyss beskrev, utan det vanligaste är att man kör något som kallas antagonistset eller antagonistmetoden. Det fungerar helt enkelt som så att om du kört bicepscurl så går du direkt över till att köra till exempel pushdowns, vilket är en övning som tränar triceps, baksidan av överarmen, vilken är antagonisten till biceps, som är framsidan av överarmen.Att träna på det här sättet ger mycket mjölksyra och pump i musklerna på kort tid. Det är ett mycket effektivt sätt att trötta ut muskeln ordentligt även om man har ont om tid.