Den viktiga munhälsan

Ett vackert leende är inte bara något som gör att man ser tilltalande ut. Din munhälsa påverkar faktiskt välbefinnandet i hela kroppen. Varför är det så viktigt, och vart kan du vända sig för att få hjälp med din munhälsa?

Hur påverkar det dig?

Såväl din livskvalitet och självkänsla, som ditt sociala liv får sig en törn om du inte tar hand om din mun. Är du dessutom äldre kan det snabbt bli ännu värre, på grund av minskad aptit och sämre näringsupptag till följd av dålig munhälsa fördröjer läkningen av sår och slemhinnor i munnen. Det i sin tur kan snabbt påverka allmäntillståndet negativt. Ett annat problem, som i och för sig är hyfsat lätt att åtgärda men som man helst vill undvika, är karies. Men det i sig är faktiskt illa nog, eller hur?

Hur kan du få hjälp?

Du kan göra mycket själv för att förebygga dålig munhälsa. Kosten är något du lätt kan påverka själv. Du kan även ta tag i din egen vård av munhygienen. Det finns många fler redskap än tandborste att ta till. Är du osäker på hur du ska göra, är det en bra idé att vända sig till sin tandläkare eller annan expertis. Akademitandvården står exempelvis gärna till tjänst med all nödvändig hjälp.