När man uppnått ett bra läge där man trivs med sin kropp och kan prestera i den grad man vill, är det så klart inte så roligt att lägga allting på hyllan i nio månader. Men man behöver inte välja mellan sin graviditet eller sin form och styrka. Det går att balansera detta, så länge man ser till att göra det på ett hälsosamt sätt för både dig och foster.
Undvik hårdträning
Är man van att träna väldigt hårt, behöver man skära ned på vikter och antal timmar. Hård träning belastar inte bara kroppen väldigt mycket, det finns också en risk att man gör av med för många kalorier och inte går upp i vikt som man ska under graviditeten. Under de sista månaderna ska man vara väldigt försiktig med hopp och tunga vikter, eftersom lederna i kvinnans kropp blir mjuka och mer stretchbara. Man kan alltså göra illa sig om man tar i för hårt. Det betyder också att saker som stretchyoga och mycket stretchning efter träning ska undvikas. Under tärningspasset kan man gärna bära ett stödbälte som avlastar ryggen och lindrar foglossning och gör det lite lättare att bära upp den växande magen.
Träna inför förlossning
Det finns speciella kurser där man får rätt träning för att stärka kroppen för förlossningen. Denna träning håller dig i form och gör gott inför förlossningsdagen. Kroppen behöver vara stark och i god kondition för att förlossningen ska gå lättare. Det är också bra om att gå en profylaxkurs så man kan förbereda sig mentalt och lära sig rätt tekniker för andning och koncentration.
Prova dig fram
Förutom det som står ovan, kan man tänka att så länge det inte gör ont är det okej att göra. Promenader, lättare joggning under de första månaderna, lättare styrketräning (för att behålla styrka, inte bli starkare) är helt okej. Det är faktiskt bättre att röra på sig lite grann varje dag än att bara sitta hemma. Du kommer vara tacksam för den extra konditionen och styrkan när det är dags för födseln. Vill man vara riktigt säker på att behålla formen efter förlossningen kan man även ta och leta upp ett riktigt program för träning under graviditeten. Ett sådant kommer att fokusera på de muskler som hjälper till att stabilisera kroppen och därmed minska risken för vanliga problem, som exempelvis ryggsmärta. I slutändan är det dock viktigt att vara noga med att lyssna på sin kropp. Om någon övning känns väldigt obekväm eller kanske det gör ont i kroppen är det bättre att vila och kanske försöka igen senare. Tänk även på att ingen graviditet är den andra exakt lik. Man måste därför alltid tänka på sina egna förutsättningar och hur ens egen kropp reagerar på det man håller på med. Genom att gå till en sjukgymnast kan man även få ett mer skräddarsytt program att följa som tar ens eventuella problem i åtanke.