Trimma Formen

Trimma dig själv genom att sluta röka

När året börja lida mot sitt slut är det många som vill komma i bättre form och som en del av det ingår att sluta röka. Rökningen leder till både ett fysiskt och psykiskt beroende och för många är det senare värst.

sluta röka

Till ett friskare liv

Att bestämma sig för att sluta röka är ett stort beslut och det är viktigt att du i första hand slutar för din egen skull. Även om det är en klen tröst just då kanske det kan hjälpa att du sparar 18 000 kronor på ett år om ett paket cigaretter kostar 50 kronor. Det kan du säkert hitta på mycket roligt för. Du kommer också märka av positiva effekter på kroppen väldigt snart. Inom 48 timmar efter rökstoppet har ditt blodtryck gått ner, syresättningen i blodet förbättrats samt att du har fått ett bättre smak- och luktsinne.

Hur gör jag för att lyckas?

När du väl har bestämt dig för att sluta röka är det en bra idé att du tar emot den hjälp som finns att få. Många vårdcentraler runt om i landet erbjuder rökavvänjning vilket kan vara ett bra stöd under den första tiden. Ändra dina rutiner så att de passar din nya livsstil. Idag finns det även en mängd olika läkemedel som kan hjälpa dig och något som har blivit populärt är e-cigaretten. Då många upplever att det psykiska beroendet är svårast, det vill säga känslan av att hålla i en cigarett, är detta ett bra hjälpmedel. Andra läkemedel som du kan ta hjälp av är nikotinplåster, sugtabletter samt munspray. Oavsett vad du väljer är det viktigaste att det är rätt för dig för att göra den första tiden mindre plågsam.

I en artikel i Allas hittar du fler tips för att få ett rökfritt liv och hur du ska göra för att lyckas bäst.