Trimma Formen

Träning efter graviditeten

workout mom after pregnancy_512839885

Det är viktigt att fortsätta röra sig efter förlossningen, det snabbar på din återhämtning och är ett av de bästa sätten att gå ned de sista, envisa mammakilona. 

De första två månaderna efter förlossningen har du fortfarande hormonet relaxin i kroppen. Det är hormonet som mjuknar upp ligament och framförallt ditt bäcken så barnet kan passera genom förlossningkanalen. För en del återgår inte bäcken till det normala och man får därmed större höftmått. Bäcken måste dock ligga rätt för att du ska få rätt hållning och stöd av kroppen. Du kan köpa en gördel som håller in och lägger tryck på höfterna, som ett sätt att få dem att återgå till samma storlek som innan graviditeten. De kan också hjälpa mot foglossningar. Relaxin ligger kvar i kroppen ungefär 8 veckor efter förlossningen. Det är tack vare att hormonet ligger kvar som ditt bäcken fortfarande är formbart.

I början ska det man vara försiktig med träningen. Fokusera på bäckenbottenövningar och magövningar. Under graviditeten delar magmusklerna på sig för att göra plats för barnet. Nu måste man träna tillbaka musklerna till ursprungsläge och göra magen stark igen för att få bra hållning. Det tar upp till ett år innan magmusklerna har dragit ihop sig igen och för vissa gör de inte det. Om det är ett stort problem kan man lägga sig under kniven och få musklerna fastsydda i varandra, men detta drabbar oftast de som får barn sent i livet eller de som inte tränar efter förlossningen.

Även de som var vältränade innan graviditeten måste gå varsamt fram och inte lägga till för mycket eller hård träning. Raska promenad och bäckenbottenövningar är en bra start. Vill man styrketräna ska man börja med lätta vikter. Var beredd på att hålla din träningsnivå måttligt under första året för att vara säker på att kroppen återställer sig på rätt sätt.