Trimma Formen

Så ger du upp rökningen

Vi har tidigare skrivit om att en viktig del av att komma i form är att sluta röka. Här kommer vi nu med tips på hur du lyckas. Anledningarna till och argumenten för att sluta röka är oräkneliga, precis som metoderna för att lyckas.

Alternativ till rökning

Sluta rökaEn av teorierna om svårigheten att sluta röka är att man är beroende av nikotinet, varför metoderna att sluta röka baserar sig på att ersätta nikotinet med bland annat nikotintuggummi, nikotinplåster eller e-cigaretter som kan betraktas som ett alternativ till tobaksrökning. Under denna ”behandling” trappar man ner nikotinhalten i de preparat som används. Detta är en så kallad medicinsk metod som bortser från vanebeteendet. Det handlar också om att du kanske tvivlar på din egen kraft att sluta och lägger ansvaret i händerna på medicinsk expertis.

Samtalshjälp

En annan teori kring rökning är att det handlar om ett vanebetende och ett mer socialt beroende. Du fortsätter röka för att din omgivning röker, och kanske var det så du började. Många försöker sluta genom behandling via hypnos, gruppterapi eller sessioner hos en psykolog.

Vill du inte gå i fullskalig terapi kan du använda dig av stödgrupper på nätet. Att diskutera sina problem med andra hjälper även om man inte möts ansikte mot ansikte. Abstinensbesvär kan man också behandla med exempelvis akupunktur. Du kan läsa mer om olika metoder på Aftonbladet.