Planera vandringsäventyr i vår

Det är fortfarande vinter, med klass 1-varningar och snömängder över hela landet. Men våren kommer krypande, dagarna går och i södra Sverige kommer våren tidigt. Om det kliar i benen och du saknar naturen kan du börja planera ett vandringsäventyr redan nu!

Skorna

Ett par nya vandringskängor borde ligga på toppen av listan. Det finns olika modeller beroende på vilken underlag du ska gå på och årstiden. För vår och sommar kan du köpa ett par lättare skor. Ska du bara gå på stigar behöver du inga avancerade skor, skön dämpning kan räcka. Planerar du en tur i vildmarken behöver du skor med bra grepp och som står emot smuts och väta. Ett par kängor borde ha mellan 1-1,5 centimeters tomrum framför tårna. Vill du ha en enklare modell, en vandringssko, behöver du bara 0,5 centimeter utrymme framför tårna.Kom ihåg att gå in skorna innan du ger dig ut. Använd skorna som vardagsskor och under promenader hemma. Det gör skorna mjukare och de formar sig efter dina trampdynor. Det är bättre att ha skavsår hemma i soffan än ute i skogen.

Rutten

Vad vill du uppleva under vandringen? Fantastiska vyer? Vattenfall? Historiska landmärken? Enklast är att undersöka utbudet på någon av Sveriges 30 nationalparker. I Djurö nationalpark i Mariestads kommun kan du vandra med vattnet som följeslagare. Nationalparken består av massa småöar och vackra klippor. I Skule nationalpark i Örnsköldsviks kommun kan du uppleva ett världsarv, Skuleberget, och upptäcka vildmarken i södra Norrland.Rutten kan vara en utmaning som kräver att du tar med tält och stormkök eller en härlig dagstur. Runt nationalparkerna finns alltid stugbyar och hotell så du kan sova skönt och göra flera turer istället för en lång.