Kort om träning med diet

lchf diet healthy food dinner_304869938Att gå på en diet kan betyda flera saker, men oftast handlar det om att du äter få kalorier och försöker gå ned i vikt. Hur gifter sig en sådan diet med träning?

VLCD

Very low calorie diet är som engelska termen betyder, en väldigt lågkaloridiet där man håller sig under 1000 eller till och med under 500 kalorier om dagen. Här ställer du om kroppen till att utvinna energi från fett istället för från kolhydrater. Med sådant kaloriunderskott är det svårt att göra intensiv träning eller styrketräning. För att gå ned i vikt räcker det att hålla dieten och gå på dagliga promenader. Om du försöker lyfta tyngt eller ge dig ut på långa joggingturer kan du bli illamående, svimma eller skada dig själv.

Atkins/LCHF

Här ser du också kolhydraterna som det största onda. Istället får du äta nästan hur mycket fett som helst och behöver därmed inte räkna kalorier. Med Atkins eller LCHF hamnar du också i ett läge som kallas ”ketos” där kroppen drivs av fett istället. Vanligtvis mår vi bättre då, vi sover bättre och har lättare för att fokusera. Eftersom du kan lägga till mer fett och kalorier i en sådan diet kan du träna lite hårdare, men för maraton och tunga lyft är det bra om du har lite mer kolhydrater i kosten.