Komma i form efter graviditeten

Pregnant woman doing yoga exercise.

Det är bra för hälsan att träna både före, under och efter en förlossning men kroppen behöver också tid för återhämtning och läkning så kör inte igång träningen alldeles för tidigt.

Börja försiktigt

En graviditet är en stor påfrestning och omställning för kroppen både med belastning och givetvis hormonellt och den första tiden behöver kroppen läka, all fokus ligger på barnet och du behöver hitta nya rutiner i vardagen. Under graviditeten har bäckenbotten och magmusklerna töjts ut och hormonerna har mjukat upp skelettet. Börja lite försiktigt med promenader och bäckenbottenträning i alla fall tills du varit på efterkontroll på mödravården och fråga gärna vad de tycker är lagom.

Bäcken och bål

Träna knipövningar och magstöd ordentligt innan du går vidare, bålen behöver tränas för stabilitet och överkroppen för att orka lyfta och bära barnet med bra teknik och för att hitta en bra hållning. Viktigt att inte belasta kroppen alltför tungt för tidigt, det vill säga inte en massa hopp, löpning eller tung styrketräning. Promenader med och utan barnvagn, cykling och simning är bättre alternativ för att träna upp konditionen. Förläng dessa pass allt eftersom och öka promenadtakten för att få upp flåset och kom framför allt ihåg att alltid lyssna på kroppen då läkningsprocessen är väldigt individuell.

Amning

Man kan inte se att träning påverkar modersmjölken varken i mängd eller kvalitet men det kan bildas mjölksyra vid extremt hård träning och det kan då vara en idé att amma innan träning och vänta ett tag efteråt. Kom också ihåg att äta ordentligt om du ammar samtidigt som du tränar då energibehovet blir ännu större och kom ihåg att ha en bra sportbehå som stöd då brösten ofta ökat en kupstorlek.