Trimma Formen

Fimpa dåliga vanor

Alla har vi laster och ovanor vi vill bli av med i våra liv. Vi lovar och lovar att vi skall sluta snaska godis, äta för mycket chips eller annat kaloririkt och onyttigt som höjer kolestrolen. Ord är en sak, handling är något helt annat.

Det är upp till oss om vi vill göra slag i saken och ta itu med våra laster. När allt kommer omkring så händer det ofta inte så mycket. Det är hög tid för att vi rycker upp oss själva och går till verket så att vi kan leva en sundare och gladare liv!

stop smokingSluta med tobak och rökning

Nästan var femte person röker eller snusar i Sverige, trots all kunskap om hur farligt det faktiskt är. I varje cigarett finns tusentals onyttiga substanser som lagras i vår kropp och bildar dåliga celler. Dessutom sker en förbränning i lungorna som gör att vi tappar i kondition och blir segare fysiskt. Blodcirkulationen påverkas helt klart negativt.

Det finns idag substitut till rökning. Tidigare var det nikotintuggummin och nikotinplåster som var storsäljare till alla som försökte sluta. Idag säljs så kallade e-cigaretter som drivs av ett batteri. En bra sida att hitta dessa är http://www.eciggen.com. De kostar inte mer än några hundralappar och långsiktigt är de inte dyra i drift. Alternativet har hittills visat sig mycket effektivt för många som ämnar att sluta. Helt klart värt att testa med andra ord.

Lägg ned snasket!

Har du någon aning om hur mycket snask och onyttig mat du sätter i dig varje dag? Oftast är man inte medveten om det eftersom man för stunden mår bra när man förtär chips, nötter eller annat kaloririkt som gör att man blir tjockare (och tröttare). Sverige har blivit ett hälsosammare land men givetvis kan man inte stoppa folk från att äta det de verkligen vill unna sig. Tyvärr har vi i Sverige idag många överviktiga och hela 1/10 av Sveriges befolkning lider av fetma.

Det finns idag en mängd alternativa maträtter till feta och kaloririka rätter, olika dieter och kostråd som gynnar ett normalt näringsintag och en hälsosam livsstil. De såkallde GI-alternativen har blivit populära och på nätet finns en hop av intressanta program och artiklar om hur du kan bli varse om dina onyttiga vanor. Ta dig en funderare och tänk på vad du kan ersätta fet sås eller pommes frites med när du äter.

Nattsudda mindre – somna i tid

Sömn är viktigt. Lägger du dig sent blir du okoncentrerad och trött under morgondagen – det säger sig ju självt! Se till att du försöker lägga dig före midnatt. Även om sömnforskningen har en bit kvar innan det finns rön som vi vetenskapligt kan fastslå så säger erfarenheten att alla som lägger sig tidigt mår och arbetar bättre under morgondagen. Sluta upp med nattsuddandet och lägg dig i god tid efter en hård arbetsdag – du kommer snabbt se resultatet och må mycket bättre!