Trimma Formen

Bästa träningsformerna för överviktiga

swimming pool underwater

Motion och träning går hand i hand med din hälsa. Som överviktig kan det vara svårt att röra på sig och en del aktiviteter gör faktiskt ont. Men med lite tips kan de flesta bli genomförbara.

Som skrivet i en tidigare artikel, är promenader, simning, vattengymnastik, cykling, och styrketräning, bra och skonsamma träningsformer, som går att anpassa efter din egna förmåga.

Promenader i egen takt och lagom sträcka, gäller även vid simning. Vattengymnastik avlastar kroppen från tyngden samtidigt som vattnet ger motstånd i rörelser. Cykling är en bra träningsform som inte belastar kroppen på samma vis som vid till exempel löpning och är skonsammare för leder. Styrketräning bygger upp dina muskler, gör dig starkare och man kan börja med de vikter man orkar med och successivt öka.

För övningar där kroppen är redskapet kan man hitta bra alternativa ställningar. Som vid plankan där tyngden kan göra övningen omöjlig, kan en stol användas, där man placerar underarmarna och sedan försiktigt går ut med benen till plankan. Är det fortfarande för jobbigt kan man ställa sig med händerna mot väggen och luta fram kroppen i den vinkel man känner är hanterbar, men musklerna får jobba.