Träna hela kroppen med kettlebells

Många som söker efter bra träningsmetoder för att kunna hålla uppe formen, utan att ständigt behöva ta sig fram och tillbaka till gymmet, har upptäckt hur fantastiskt bra resultat du kan uppnå med de speciella kettlebells-vikterna. Det har även kommit att bli en favorit hos vissa MMA utövare, bland annat vid kompletterande övningar eller för att öka bålstyrkan.

Kettlebell

Det mest fantastiska med träningsredskapet kettlebell är dess förmåga att träna i stort sett alla kroppens muskler med logiska och simpla övningar. Något som är viktigt att tänka på när du tränar med kettlebells är din kropps hållning. Det är viktigt inom all sorts träning att ha koll på kroppen och att genomföra övningar på ett sätt som inte är skadligt för muskulatur och leder.

Utformning

En kettlebell är utformat som ett klot där majoriteten av vikten befinner sig och med ett handtag fastsatt i klotet för att smidigt kunna handskas med vikten. Rent historiskt sett kan man säga att denna typ av vikter hade sin uppkomst i Ryssland där de även går vid namnet girja. En av de främsta orsakerna bakom Kettlebells senaste framgångar har varit beroende av träningsexperten Pavel Tsatsouline inblandning.

Vad är rätt för mig?

Om du känner dig intresserad av att ta upp träning med kettlebells, kan det vara smart att fundera över vad som skulle kunna passa dig själv rent viktmässigt. Här rekommenderar vi att gå varsamt fram och att gärna börja med lättare vikter än du tror att du skulle klara av. Är du dessutom ute efter en egen uppsättning kettlebells bör du även här följer samma rekommendation. Du kan alltid köpa till tyngre vikter när du väl känner att du utvecklat nog med styrka för detta, men om du köper för tunga vikter, kan detta antingen leda till skada eller att du helt enkelt inte kan genomföra de övningar du vill.