Styrketräna även i hemmet

Styrketräning är något som ofta förknippas just med gymmet. Vare sig det handlar om fria vikter eller träning med maskiner i olika utformningar. Men styrketräning är en väldigt bred kategori och inkluderar mängder med olika övningar och träningsformer som inte kräver tillgång till ett fullt utrustat gym.

Praktiska redskap att prova

Medan vikter och maskiner absolut har sin plats i träningen och kan vara väldigt tacksam att använda sig av, finns det är andra redskap man kan använda sig av i styrketräning. Och vissa av dem kan man lika lätt använda hemma som på gymmet:

  • Medicinboll – denna boll har länge varit en favorit bland många och kan användas på flera olika sätt för att öka belastningen eller förbättra balansen.
  • Gummiband – gummibandet har också sett väldigt stor användning på sistone och utgör ett mjukt med effektivt motstånd i många övningar.
  • Viktväst – de flesta har nog sett någon på gymmet som burit en viktväst medan de gjort allehanda övningar. En stor fördel med viktvästen är att man kan öka belastningen på ett skonsamt sätt då vikten fördelas bättra än exempelvis fria vikter.
  • Träningsstång – gym inkluderar ofta ställningar som man kan använda för att göra chin ups och liknande. Dessa övningar går även att göra hemma om man skaffar sig en träningsstång och sätter upp i dörröppning.

Träning med kroppen som motvikt

All styrketräning kräver dock inte redskap för att kunna utföra. Vill man träna så billig som möjligt hemma kan man lika gärna låta kroppen göra detta jobb. Klassiska övningar som armhävningar och sit ups har alla säkert ägnat tid åt minst en gång i livet. Plankan ha också blivit något av en modern klassiker i träningsvärlden och kan vara utmanande för nybörjare och erfarna träningsentusiaster. Många av dessa sorters övningar kräver dessutom ganska minimalt med utrymme och lämpar sig därmed träning hemma ännu bättre.