Om du mår dåligt

Det är minst lika viktigt att må bra psykiskt som fysiskt. Människans känslor är automatiska och kan inte styras. Vad du har varit med om tidigare samt medfödda egenskaper kan ligga bakom det du känner.

Det är även viktigt att komma ihåg att dina känslor inte är en objektiv sanning utan endast din egna tolkning. Att känna starka känslor är inte heller farligt, även om de kan kännas ohanterliga. Om du undviker dina känslor under en längre tid kan det göra att du mår sämre.

Skaffa hjälp

Det kan vara mycket till hjälp att prata med någon och få stöd, antingen en vän eller någon som du har förtroende för. Inom sjukvården och privat finns även möjlighet till samtalsstöd, där en psykoterapeut eller psykolog kan hjälpa dig att förbättra ditt mående.

För dig som mår psykiskt dåligt kan det hjälpa med regelbundna rutiner. Det innebär bland annat att röra på sig, vila och äta hälsosamt. När du rör på dig och din puls ökar bildar kroppen ämnen som kan få dig att må bättre och känna dig lugnare. Att göra saker som får dig att må bra kan även vara till stor hjälp.

Hälp vid fysiska problem

Ibland så kan det vara så att fysiska problem ställer till det för oss. Klicka dig vidare här för att se hur du kan hitta hjälp för dina problem.