Hjälp vid benhinneinflammation

Ofta när man äntligen kommer igång med att träna, så kan man vilja lite för mycket. Och lite för fort. Risken är då att du överanstränger dig och det börjar göra ont lite här och var. Har du otur måste du göra uppehåll i din nystartade träningsrutin precis när du själv känner att du kommit igång.

Vad är benhinneinflammation?

Om du vid löpning, eller gång, känner en smärta på framsidan av skenbenet, så kan du ha råkat ut för benhinneinflammation. Smärtan du känner kommer av att dina muskler och senor har överbelastats oftare än av inflammation, namnet till trots.

Går det att behandla?

Ofta går besvären över om du minskar träningsmängden ett tag, eller tränar något som inte belastar underbenen som till exempel simning eller cykling. Går inte besvären över med vila, kan du behöva hjälp av en sjukgymnast eller fysioterapeut.

Förebyggande

Att springa, eller gå, på mjukare underlag kan minska risken för benhinneinflammation. Även stretching, och isolerad träning, av dina vadmuskler kan skydda mot överbelastning.

Det kan även vara bra att se över sin utrustning. Att ha en stabil sko med en avlastande sula minskar belastningen på benhinnorna. Ta en titt på nätet så får du tips och råd om hur du kan maximera din utrustning för att minimera din skaderisk.