Bra träningskläder är A och O

Någonting som många lär sig den hårda vägen är hur viktigt det är med bra träningskläder. Det påverkar humöret, prestationen och komforten. 

Rätt material

En viktig sak är att man ska bära rätt material beroende på vilken typ av sport man utövar. Är man ute och joggar på vintern behöver man funktionsmaterial och gärna något varmare. Ett populärt material för att hålla värmen är ull. Det är varmt och dig torr även om du svettas mycket. Det är därför perfekt när man ska motionera i kallare klimat.Närmast huden är det dock bäst att alltid bära någon form av funktionsmaterial, sådant som låter kroppen andas och som transporterar bort fukten från kroppen. Plagget blir därmed inte tungt och fuktigt när du svettas utan håller sin form genom hela passet. De flesta träningskläder du hittar i butiker är i funktionsmaterial, det känns lättast igen genom sin glans och stretchförmåga.

Fötterna

Fötterna får stå ut med mycket under träningspassen, även om man bara står still och lyfter skrot. Fötterna ska balansera och bära dig. Därför är det viktigt att de är stötdämpande och avlastar fötterna så mycket som möjligt. Ska du ut i joggingspåret är det bra att ha skor som ger lite motstånd samt tål stötarna när du rör dig. Är du mest på vid vikterna och tränar kan det till och med löna sig att vara barfota. Du får absolut bäst balans när du är barfota och ska man hantera tunga vikter är balansen en viktig del.

Ledigt eller tajt

Man ser båda delarna inom alla sporter, men det finns faktiskt en tumregel som man kan använda sig av för att veta om man ska ha tajta eller lössittande kläder på sig. Vill du röra dig mycket och fort ska du bära tajt, ska du istället röra dig precist och stort är det bättre med lössittande. På det sättet kan man säga att tajta kläder är perfekt när du ska jogga eller cykla, medan du borde välja stora t-shirts och byxor om du ska arbeta med musklerna och ge dem plats att röra sig obehindrat.