Muskelvärk är något vi alla upplevt vid ett eller flera tillfällen. Och då träningsvärk kvalificerar är det ju ganska säkert att flera tillfällen är det mer troliga. Men muskelvärk kan uppstå av en mängd olika skäl och det är värt att veta lite mer om det innan man försöker behandla det själv på något vis.
Stress är en vanlig orsak till muskelvärk
Stress har bilvit ett stort folkhälsoproblem idag och leder till både fysiska och psykiska besvär. En sak som stresshormoner gör i kroppen är att få musklerna att dra sig samman. Detta är viktigt när kroppen förbereder sig för kamp eller flykt, men många gånger upplever vi stress där varken av dessa två alternativ är ett möjligt svar på situationen. Långvarig stress kan därför betyda att vissa muskler är spänd för långa perioder i sträck. Vilket i sin tur leder till värk i musklerna.
Muskelvärk är även ett bristsymptom
Det är många som inte vet att muskelvärk faktiskt kan vara ett tecken på D-vitaminbrist. Relaterat till detta kan både brist på kalium och magnesium leda till muskelsvaghet. Att uppleva svaga eller värkande muskler trots att man inte tränat dem nyligen kan därför vara ett tillfälle att titta närmare på dieten eller överväga en syntetisk lösning.
Långvarig muskelvärk kan vara ett tecken på fibromyalgi
Ett mer allvarligt problem kan vara roten till värken om man upplever muskelvärk och ökat smärtkänslighet över en längre tid. Om det även kommer i kombination med stela muskler och eventuella domningar har man flera av symptomen för en sjukdom kallad fibromyalgi. För att få den diagnosen krävs dock att smärtan upplevs inte bara i en del av kroppen. Med långvarig smärta menar man smärta som inte gått över på ett par veckor.