Biverkningar av snabb viktnedgång

Att gå ned i vikt snabbt är ju för många drömmen. Många metoder för att åstadkomma detta är dock oftast allt annat än hälsosamt och har sina egna biverkningar. Men oavsett vilken metod man använt sig av för att tappa vikt riktigt snabbt finns det biverkningar man bör vara medveten om först.

Lös hud

När vi gradvis går upp och ned i vikt ger vi kroppen en chans att omforma sig själv. Går man till exempel upp i vikt snabbt får man lätt hudbristningar där huden inte helt hunnit med att bilda nytt. Går man istället ned i vikt för snabbt kommer man ha löst hängande hud då kroppen inte hunnit med att minska annan vävnad i samma takt som fettet försvunnit. Detta är ibland något kroppen själv kan fixa bara den får tid, men det kan lika gärna behöva fixas på kirurgisk väg genom bukplastik.

Förlust av muskler

När man förlorar vikt snabbt finns det inga garantier för att det bara är fett man tappar. Genom studier har man visat att man likväl kan tappa muskler och till och med bendensitet. Förlust av fettfri vävnad kan dessutom leda till att ämnesomsättningen saktar ned, vilket i sin tur kan orsaka en rebound-effekt där kroppen lättare lägger på sig kilon igen efter man slutar med sin diet eller träning.